Fidante

Belastingadviseurs

EU ambtenaren

Een bijzondere positie

EU-ambtenaren en ander diplomatiek personeel nemen fiscaal een bijzondere positie in, zeker in internationaal verband.
Vaak is hun beloning onderworpen aan speciale EU-belastingheffing of is de beloning vrijgesteld van belastingheffing in het woonland.
Deze speciale regelingen gelden niet voor de Nederlandse inkomstenbelasting voor uw inkomsten die in box 2 en box 3 vallen.
Onder box 2 vallen de (vermogens)inkomsten van aandelen in eigen vennootschappen, bijvoorbeeld B.V.'s.
Onder box 3 vallen de (vermogens)inkomsten van banktegoeden, overige aandelenportefeuilles en overige onroerende zaken, bijvoorbeeld tweede en vakantiewoningen.

Toch voordelig

Ook kan het voordelig zijn om vooral in Nederland een aangiftebiljet inkomstenbelasting op de juiste manier in te vullen, bijvoorbeeld om de hypotheekrente van uw eigen woning buiten Nederland te kunnen aftrekken en daarmee veilig te stellen. Deze aftrekpost kan dan leiden tot zogenaamd negatief belastbaar inkomen in Nederland, welke binnen 8 jaar verrekend kan worden met in Nederland belastbaar inkomen van box 1. Denkt u bij dat inkomen aan salaris welke u binnen 8 jaar gaat verdienen in Nederland en welk inkomen niet is vrijgesteld in Nederland.
Dit levert u dan een leuke extra belastingteruggaaf op!

Getrouwd

Als u getrouwd bent, dan zijn er fiscaal interessante schuivingsmogelijkheden tussen u, waardoor u beiden feitelijk in Nederland geen belasting in box 3 hoeft te betalen over de banktegoeden en overige aandelenportefeuilles.

De visie van de Belastingdienst

De Belastingdienst heeft speciaal voor ambtenaren van de Europese Unie eind 2010 haar visie op dit onderwerp neergelegd in onderstaande notitie (PDF).
In beginsel moeten deze EU-ambtenaren alsnog Nederlandse aangiftebiljetten inkomstenbelasting invullen voor de jaren waarin zijn voldoen aan de status van EU-ambtenaar. De Belastingdienst gaat volgens een mededeling niet verder terug dan belastingjaar 2001.

{phocadownload view=file|id=7}

Fidante Belastingadviseurs

Fidante Belastingadviseurs kan u uitstekend advies geven over welk inkomen u in Nederland alsnog moet opgeven aan de Nederlandse Belastingdienst. Bovendien kan zij de Nederlandse aangiftenbiljetten inkomstenbelasting voor u invullen. Wij doen dat fiscaal zo optimaal mogelijk, zodat u zo min mogelijk belasting betaalt.
Fidante Belastingadviseurs heeft al sinds 2002 volledig electronische clientendossiers. U hoeft dus niet naar Nederland te komen, om toch te profiteren van onze professionele internationale fiscale kennis en service.
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, klik hier voor onze contactgegevens.

Zoeken

Our website runs
over HTTPS.